Wie is Sonja?

Een 48- jarige creatieveling. Nuchter en met humor. Een denker, een dromer en een doener, een levensgenieter, een bourgondiër en een rommelaar.

Al zo lang als ik me kan herinneren heb ik een fascinatie gehad voor wat mensen beweegt en hoe ze zijn als ze in hun kracht staan. Ik coachte altijd al mensen alleen zonder het bewust te doen en zonder allerlei handige tools. Toen ik na heel wat omzwervingen doorhad dat dit mijn passie is ben ik de opleiding tot professioneel coach gaan doen om zo bewust aan de slag te gaan met datgene waar mijn passie ligt.

Hoe?

Toen ik mijn eerste echte eigen huis kreeg heb ik van mijn laatste centen bamboe rolgordijnen gekocht voor in de keuken. Ik zag al helemaal voor me hoe het zou hangen, maar toen ik thuiskwam bleek tot mijn grote teleurstelling dat de maten helemaal verkeerd waren. Het bleek allemaal veel te groot en ik kon het met geen mogelijkheid tussen de kozijnen krijgen. Natuurlijk had ik nog geen eigen gereedschap en bovendien geen geld, maar ik wilde die rolgordijnen per se die dag opgehangen hebben. Ik zou ‘s-avonds visite krijgen en ik had er mijn zinnen op gezet.

Heel strijdvaardig ben ik toen al mijn kasten en laden gaan opentrekken vastbesloten om een oplossing voor mijn probleem te vinden. Ik heb de klus uiteindelijk geklaard met een halfgare ijzerzaag, een broodmes, Ducked tape, wat spijkers en een deegroller.

Aanwezige kennis inzetten.

Het is mijn vaste overtuiging dat alles wat je moet weten en nodig hebt al in jezelf aanwezig is. Je weet het alleen niet altijd, of je weet niet waar je moet zoeken. Samen trekken we jouw kastjes en laatjes opentrekken en inventariseren welk gereedschap er allemaal al is en wat er nog nodig is. Kortom, ik breng je weer in contact met je eigen “gereedschap”.

Innerlijke kracht.

Je zult (opnieuw) bewust kennis maken met jouw innerlijke kracht. Na de (hernieuwde) kennismaking kun je deze authentieke innerlijke kracht gaan inzetten om jouw doel te bereiken. Natuurlijk zullen we hierbij belemmerende overtuigingen tegen gaan komen. En dat is ook precies de bedoeling, want je kunt pas wat doen aan belemmeringen als je ze ziet.

Ik gebruik hiervoor mijn intuïtie en humor. Soms zit je zo vast in een probleem dat je vergeet om er ook af en toe om te lachen. Maar lachen met jezelf en om jezelf is heel belangrijk. Van lachen ga je openstaan. En als je openstaat ben je ontvankelijk voor nieuwe invalshoeken en inzichten. En als je nieuwe invalshoeken en inzichten krijgt dan heb je een plek van waaruit je kunt werken en zul je oplossingen zien die voorheen verborgen waren.

Waarom?

Dat is wat ik wil. Hier krijg ik een kick van. Dit met iemand bereiken is mijn grote passie. Zo worden we beiden een betere versie van onszelf.

Sonja

Waarom Bloementuintjes?

Ik hou vreselijk van bloementuintjes. Ik word er altijd zo blij van. Ze komen voor in allerlei soorten en maten. Bloementuintjes zijn mooi, kleurrijk, divers en geurig en fleurig. Sommigen zijn weelderig met veel kleur, anderen zijn keurig aangeharkt en binnen de perken. Of overwoekerd met onkruid, of met molshopen erin. Zoveel mensen zoveel bloementuintjes!

Het is eigenlijk dé perfecte combinatie van mens en natuur. De natuur levert de ingrediënten en de omstandigheden en de mens met al zijn creativiteit maakt daar een uniek tuintje van. En natuurlijk zijn de omstandigheden lang niet altijd hetzelfde, zelfs ook zeker niet altijd even gunstig, maar potentie is er altijd! Wist je dat er bloemen zijn die onder de meest moeilijke omstandigheden nog kunnen bloeien. Er zijn zelfs bloemen die tegen een kale rotswand groeien of in de woestijn.

Daarom bloementuintjes!

Omdat bloementuintjes potentie en lef hebben. Omdat ze binnen de perken te houden zijn en omdat ze buiten de gebaande paden bloeien. En je kunt ze overal hebben. In de tuin, natuurlijk, maar ook op het balkon of op het dakterras, of zelfs op een verlaten industrieterrein, of tussen de stoeptegels op het trottoir of thuis binnen op de vensterbank. Je kunt er eigenlijk alle kanten mee op en altijd wat van maken. Gewoon omdat ze er zijn.

Net als jij.

Jij bent er óók gewoon. Ook wij mensen hebben de potentie om tot bloei te komen, óók onder moeilijke omstandigheden. Soms moet je eerst wat onkruid wieden, of nieuwe zaadjes planten, maar met een beetje liefde en tijd komen er prachtige dingen tot bloei.

Bloementuintjes

Sonja is een bevlogen mens. Ze weet je te raken door haar enthousiasme. Als je haar als coach hebt weet je zeker dat je plezier krijgt in de ontdekkings- tocht naar jezelf. 

Frank Steijn

Sonja is een hele prettige coach. Door haar rustige maar vooral respectvolle manier van coachen voelde ik mij snel op mijn gemak bij haar. Tijdens de gesprekken schakelt Sonja heel snel en weet daardoor op een subtiele manier de kern van de coachingsvraag te achterhalen. Door de inzet van verschillende technieken zijn de gesprekken steeds inhoudelijk verrassend en daarmee ook heel doelgericht. Voor mij is het heel verrijkend dat ik Sonja heb leren kennen.
Ria

Sonja heeft me enorm geholpen, zowel in de sessies over narcistische moeders als werk gerelateerde coaching. Ze beschikt over een bijzondere mix van empathie en nuchterheid en ze heeft een enorm arsenaal aan therapeutische instrumenten tot haar beschikking. Met die combinatie voelt ze haarscherp aan wat je op dat moment aan begeleiding nodig hebt. En dat is af en toe heel confronterend maar altijd zorgvuldig, professioneel en liefdevol! Kortom: een geweldige coach!

Marjon

Al snel merkte ik dat Sonja het coachen ‘in de vingers’ had.
De juiste afstand tussen nabijheid en afstand, waar nodig nuchter of betrokken reagerend.
Bij de door mij aangegeven struikel/tegenaanloop items, vroeg ze door en namen we ze samen onder de loep, wat mij de gelegenheid gaf, de achterliggende gedachtes, aannames en ideeën hierover te onderzoeken.
Het waren fijne en vruchtbare sessies, waarvan de echo’s vaak nog in mijn dagelijks leven doorklinken.

Miepa

De coaching bij Bloementuintjes was af en toe behoorlijk confronterend. Al heel snel waren we bij de kern van het probleem. De nodige tranen zijn gevloeid maar ik altijd ging ik weer met nieuwe inzichten en ideeën naar huis. Alleen al die inzichten hielpen me, omdat zodra je de zaken anders ziet, ga je vanzelf anders handelen. Ik ben heel blij dat ik dit cadeau aan mezelf heb gegeven. En dat humor dingen kan relativeren heb ik absoluut gemerkt. We hebben af en toe in een deuk gelegen om de knelpunten en ze zo weten om te turnen. Wat bevrijdend was dat! Ik kan het iedereen aanbevelen.

 

Ireen Groteboer

Amsterdam